Header afbeelding voor blogpost: decoratief.

Voorkom financiële problemen in je praktijk met deze tips!

15/8/2024

Het beheren van een praktijk vereist meer dan alleen medische of therapeutische kennis. Het vereist ook een scherp inzicht in de financiën van je bedrijf. Veel kinesitherapeuten, logopedisten, psychologen, etc net als vele jonge ondernemers, lopen tegen financiële uitdagingen aan, vaak door een gebrek aan voorbereiding en bewustzijn over de financiële kant van hun praktijk.

Een veelvoorkomende fout is dat therapeuten en andere zorgverleners zich niet actief bezighouden met hun financiën. Dit gebrek aan engagement leidt vaak tot het onvoldoende aansturen van de boekhouder, waardoor je achter de financiële feiten aanloopt. Dit kan resulteren in gemiste kansen voor financiële optimalisatie, zoals het te laat betalen van sociale bijdragen, het niet doen van noodzakelijke voorafbetalingen, of het onzorgvuldig inplannen en financieren van investeringen. Dergelijke situaties kunnen leiden tot cashflow-problemen, vooral omdat fiscale en sociale verplichtingen blijven binnenstromen.

Hier zijn enkele cruciale tips om deze valkuilen te vermijden en je financiën gezond te houden:

  1. Wees proactief: Betrokkenheid bij je financiën begint met een proactieve houding. Werk nauw samen met je boekhouder en zorg dat je op de hoogte blijft van alle aspecten van je financiën.
  2. Plan vooruit: Zorg ervoor dat je de noodzakelijke voorafbetalingen doet en sociale bijdragen op tijd betaalt. Dit helpt niet alleen om boetes te vermijden, maar ook om je cashflow te beheren.
  3. Bewaak je uitgaven: Hou je uitgaven in de gaten om te voorkomen dat je meer uitgeeft dan je inkomsten toelaten. Dit is cruciaal voor het handhaven van een gezonde cashflow.
  4. Optimaliseer waar mogelijk: Bespreek met je boekhouder mogelijke fiscale voordelen en belastingbesparingen die je kunt benutten. Dit kan bijvoorbeeld gaan over investeringen in energie-efficiëntie of het gebruik van subsidies en aftrekposten die specifiek zijn voor de gezondheidszorgsector. Door deze voordelen te maximaliseren, kun je je belastingdruk verlagen en je financiële ruimte vergroten.
  5. Investeer verstandig: Hoewel het belangrijk is om voorzichtig te zijn met uitgaven, is het ook essentieel om strategisch te investeren in je praktijk. Dit kan betekenen dat je investeert in nieuwe technologieën, je oefenzaal, opleidingen voor jezelf of je medewerkers, of verbeteringen aan je praktijkruimte. Deze investeringen kunnen de kwaliteit van je dienstverlening verbeteren en op lange termijn bijdragen aan je financiële stabiliteit.
  6. Educatie en training: Veel zorgprofessionals hebben geen formele opleiding in bedrijfsbeheer of financiën. Overweeg om deel te nemen aan cursussen of workshops die gericht zijn op financieel beheer, ondernemerschap, of bedrijfsvoering binnen de gezondheidszorg. Dit zal je niet alleen meer vertrouwen geven in het beheren van je praktijk, maar het zal je ook in staat stellen om meer geïnformeerde beslissingen te nemen. Bekijk zeker ons opleidingsaanbod voor meer financiële geletterdheid.
  7. Regelmatige reviews: Plan regelmatige financiële reviews in, zowel alleen als met je boekhouder. Dit helpt je om op de hoogte te blijven van je financiële status en stelt je in staat om snel in te grijpen als er iets niet volgens plan verloopt.
  8. Bereid je voor op onvoorziene omstandigheden: Het opbouwen van een reserve in je onderneming kan cruciaal zijn om je praktijk te beschermen tegen onverwachte financiële tegenslagen. Dit potje kan gebruikt worden voor onverwachte uitgaven of om je praktijk door moeilijke perioden heen te loodsen zonder dat jijzelf als praktijkeigenaar meteen in financiële nood komt.

Door deze stappen te volgen, kun je een meer veerkrachtige en financieel gezonde praktijk opbouwen. Het beheren van de financiën van je praktijk met dezelfde zorg en aandacht die je aan je patiënten geeft, zal je niet alleen beschermen tegen mogelijke financiële problemen, maar het zal ook de algehele effectiviteit en duurzaamheid van je werk als therapeut verbeteren.

Heb je vragen hieromtrent en zie je tussen de bomen het bos niet meer, laat ons dan zeker iets weten! Wij staan jullie (vrijblijvend) bij met woord en daad. Wij analyseren wat je precies nodig hebt en brengen je indien gewenst in contact met professionals die je kunnen bijstaan. 

Neem vrijblijvend contact op

Recentste blogposts

Alle blogposts
Decoratieve afbeelding blogpost 1

Van modale solopraktijk naar een bloeiende groepspraktijk: Het succesverhaal van Peter Neyrinck

Na het volgen van ons Mastermind-traject slaagde Peter erin om zijn praktijk helemaal om te gooien en te gaan voor een heldere toekomstvisie.

Decoratieve afbeelding blogpost 1

Masterminder Annemie Persoons op ROBtv

Mastermind alumnus Annemie Persoons ging direct aan de slag met de opgedane kennis en kon naar aanleiding van "Dag van de kine" een reportage door ROBtv strikken.

Decoratieve afbeelding blogpost 1

Je relatie met je boekhouder optimaliseren

Een goede relatie hebben met je boekhouder is extreem belangrijk voor de groei van jouw praktijk! Volg deze tips en bouw je praktijk succesvol uit.

Grow your career!
Laat je begeleiden door SmartPractice.

Samen creëren we waardevolle inzichten dankzij een aanbod van opleiding, coaching en ondersteuning.

Bekijk ons volledig aanbod
Vrouw geeft uitleg over praktijkmanagement.
Cirkel decoratief 1Cirkel decoratief 2Cirkel decoratief 3Cirkel decoratief 4